top of page

Beskärning av träd

Beskärning är en viktig del av trädvård och trädskötsel och innebär att man avlägsnar vissa delar av ett träd, såsom grenar och kvistar. Syftet med beskärningen är unikt för varje träd och den omgivande platsen. Prata med oss om vad ni tänker så kommer vi tillsammans fram till en lösning. Vi försöker alltid ha säkerhet som vårt största fokus. Det är en process som kräver både kunskap och skicklighet för att utföras korrekt och effektivt.

Syften med Beskärning

Beskärning kan tjäna flera olika syften, beroende på typen av växt och dess specifika behov:

  • Uppbyggnadsbeskärning: Fokuserar på att ge unga träd och buskar rätt förutsättningar så att de utvecklas till starka och friska växter med en välbalanserad struktur. Korsande grenar, dubbla toppar eller grenar som potentiellt kan vara i vägen i framtiden beskärs bort så tidigt som möjligt. 

  • Säkerhetsbeskärning: Ta bort grenar som riskerar att falla och orsaka skador på människor, byggnader eller andra strukturer. Det kan tillexempel vara tunga grenar, grenar med försvagad infästning eller större döda grenar som riskerar att blåsa loss.

  • Underhållsbeskärning: Här tittar vi på trädet och gör bara det precis nödvändigaste. Fokus på döda, korsande eller andra grenar som kan orsaka problem i framtiden. 

  • Kronhöjning: Om kronan är för låg och trädets grenar riskerar att köras på eller på annat sätt skadas av omgivningen kan det vara till fördel att höja upp kronan något. Det skapar oftast också mer ljus vilket gräsmattor eller andra växter på marken uppskattar.

  • Kronreducering: När vi vill minska storleken på trädet så pratar vi om att reducera kronan. Detta kan göras på enskilda partier i ett träd eller runt hela för att skapa en estetiskt tilltalande form. Viktigt att tänka på är att inte ta bort för mycket grenar då trädet oftast reagerar stressat och skjuter många nya skott vid beskärningspunkterna eller från stammen. En noga avvägd beskärning gör att trädet ges möjlighet att fortsätta växa naturligt.

  • ToppkapningVi förstår att träd kan bli för höga för platsen men det finns en rad andra åtgärder som kan göra stor skillnad och uppnå önskvärt resultat. Att ta bort toppen är nästan aldrig en bra lösning utan oftast början på ett långsiktigt problem. Prata med oss och försök vara öppen till andra lösningar. Vi vill skapa friska träd som får leva ett långt liv.

Hur mycket bör man beskära?

Mängden levande vävnad som bör tas bort beror på trädets storlek, art och ålder och syftet med beskärningen. Yngre träd klarar av en större andel borttagen levande vävnad än vad fullt utvuxna träd gör. En generell regel är att inte mer än 25 procent av kronan bör tas bort på en och samma gång på ett ungt träd, och för fullt utvuxna träd är siffran mindre än så. Bara att ta bort en enda tjock gren kan få stora effekter för kronan och kan skapa ett sår som trädet inte lyckas läka. Man bör försöka uppnå sina mål utan att ta bort alltför många levande grenar och orsaka för stora sår på trädet.

När på året ska vi beskära?

 

Det råder delad mening om när på året det passar att beskära olika arter. Många har hört utrrycket JAS som står för månaderna, Juli, Augusti, September. Senaste forskningen visar dock att det inte spelar så stor roll för de flesta träd när på året beskärningen görs utan det handlar snarare om mängden snitt och storleken på snitten. En noga avvägd beskärning kan göras i princip hela året. Att hålla nere mängden och storleken på snitten gör stor skillnad. Vi rättar oss efter SIS-standarderna som inte rekommenderar snitt större än 15cm i omkrets på det som sågas bort. Prata med oss angående vad ni tänker er så kommer vi fram till en lösning som vi tror fungerar för trädet.

ARB _edited_edited.jpg

Hem

Kristanstadsgatan 27C

214 23 Malmö

076 259 40 75

Sociala medier

Övriga frågor

Har du några övriga frågor eller funderingar? Tveka inte att höra av dig till oss.

bottom of page